Jaká je průměrná sazba za hlídání dětí v České republice?

Jaká je průměrná sazba za hlídání dětí v České republice?

By Babysits
7 min read

Kolik stojí hlídání nebo kolik si můžete vydělat za hodinu hlídání v roce 2024? Níže se dozvíte více o cenách a o tom, jak se sazba liší podle města!

Už jste téměř tam, našli jste důvěryhodnou chůvu, která brzy přijde poprvé hlídat. Stačí si určit hodinovou sazbu za hlídání, ale kolik jim nabídnete? Jaké jsou průměrné náklady na hlídání dětí v ČR? A jak určíte, jaká by měla být sazba hlídání? Nepropadejte panice, vytvořili jsme tohoto důkladného a jednoduchého průvodce, který vám pomůže!

(Source)

Jaká je průměrná sazba za hlídání dětí v ČR?

Sazba za hlídání v USA v roce 2024 se pohybuje mezi 130 až 300 Kč za hodinu, vycházíme z našich dat tisíců chův.

V průměru jsou chůvy placeny kolem 150 Kč na hodinu.

Avšak sazba za hlídání se liší podle toho, kde v ČR se nacházíte. Takže jsme se podívali na chůvy v různých městech po celé zemi! Ceny hlídání dětí byly nejvyšší v Praze a Brně s průměrem kolem 180 až 200 Kč za hodinu.

Hlídání dětí stojí v některých z největších měst ČR

Náklady na hlídání dětí od nejdražších po nejlevnější na základě našich údajů za rok 2024 jsou následující:

  • Praha
  • Brno
  • Ostrava
  • Plzeň
  • Liberec
  • Olomouc

Mějte na paměti, že toto je pouze průměrná sazba za hlídání dětí. Na to, kolik může chůva stát, mají vliv i další faktory, jako je počet dětí, další úkoly a množství zkušeností. Chcete se dozvědět více o tom, jak přesně tyto faktory mohou ovlivnit míru hlídání dětí? Přečtěte si více o tom, kolik zaplatit chůvu níže!


Kolik mám zaplatit chůvě?

Jak jsme již zmínili, může se to lišit v závislosti na chůvě a situaci. Faktory, jako jsou znalosti a zkušenosti chůvy, počet dětí a další úkoly, které chůva může mít, mohou ovlivnit, zda je míra hlídání vyšší nebo nižší než průměrná míra hlídání.

Minimální mzda

Při určování, kolik chůve zaplatit, je důležité se nejprve podívat na minimální mzdu a na to, jak se na danou situaci vztahuje. Díky tomu můžete vidět, na co má člověk určitého věku zákonný nárok.
V ČR je federální minimální mzda 103,80 Kč.

V infografice níže je dobrý přehled o tom, jaká je minimální mzda a jak si můžete určit, kolik chůvu zaplatit. Mějte na paměti, že se jedná o minimální hodinovou mzdu. Faktory, jako jsou znalosti, zkušenosti a další povinnosti nebo požadavky, mohou zvýšit průměrnou hodinovou sazbu.

Znalosti a zkušenosti

Jako rodič se sami rozhodujete, zda zvolíte chůvu zkušenější, nebo takovou, která má děti ráda, ale chybí jí trochu zkušeností s hlídáním. Znalosti a zkušenosti nemusí vždy souviset s věkem. Například 21letý člověk může mít v některých případech stejné zkušenosti s hlídáním dětí jako 16letý.
Nakonec záleží na tom, co rodiči nejvíce vyhovuje. Jako rodič si můžete najmout chůvu s menšími zkušenostmi a platit jim méně za hodinu. Nebo se můžete rozhodnout, že si za chůvu zaplatíte více na hodinu, protože mají 2 roky praxe a mají například prověrku nebo osvědčení o první pomoci.

Jaké jsou povinnosti a odpovědnosti chůvy?

Kromě toho, že se děti baví a je o ně dobře postaráno, může mít chůva i další úkoly. Chůva a rodiče mohou koordinovat, jaké další úkoly nebo povinnosti mohou být. Úkoly navíc mohou potenciálně výrazně zvýšit sazbu za hlídání dětí.

Domácí práce

Někdy rodiče upřednostňují, aby se chůvy při hlídání postaraly i o některé domácí práce. Příkladem může být vysávání, vaření a/nebo úklid domu. Pokud je k tomu chůva otevřená, jistě může souhlasit s prováděním těchto prací. Při tom však může chůva požádat o vyšší sazbu. To jsou samozřejmě úkoly navíc, které musí dělat vedle hlavního úkolu hlídání dětí.

Doučování nebo pomoc s domácími úkoly

Je chůva dobrá v matematice nebo v dějepisu? Pokud dítě, které hlídají, potřebuje pomoc, chůva může kromě svých obecných úkolů v oblasti hlídání také pomoci s domácími úkoly dítěte.

Vyzvednutí a odevzdání

Jako rodič se můžete domluvit i na tom, že chůva vaše dítě vyzvedne nebo někam přiveze. Chůva může například vyzvednout děti ze školy a přivést je na fotbalový trénink. Ne každá chůva je tak flexibilní, a proto by si chůva mohla za tento úkol žádat o hodinu navíc.

Hlídání zvířat

Studie z let 2019–2020 zjistila, že 67 % domácností má domácí mazlíčky ([zdroj](https://www.iii.org/fact-statistic/facts-statistics-pet-ownership-and-insurance#:~:text=Sixty% 2Sedm%20%%20%20USA,rok%20bylo%20provedeno%20průzkumu.){rel=nofollow target=_blank}). Je tedy poměrně velká šance, že si chůva bude muset poradit s domácím mazlíčkem! V tomto smyslu je péče o domácího mazlíčka dalším úkolem, za který může být zodpovědná chůva. To může zahrnovat procházky se psem, čištění kočičího steliva, kartáčování srsti domácích mazlíčků nebo péči o domácího mazlíčka a jeho krmení.Studie z let 2019–2020 zjistila, že 67 % domácností má domácí mazlíčky ([zdroj](https://www.iii.org/fact-statistic/facts-statistics-pet-ownership-and-insurance#:~:text=Sixty% 2Sedm%20%%20%20USA,rok%20bylo%20provedeno%20průzkumu.){rel=nofollow target=_blank}). Je tedy poměrně velká šance, že si chůva bude muset poradit s domácím mazlíčkem! V tomto smyslu je péče o domácího mazlíčka dalším úkolem, za který může být zodpovědná chůva. To může zahrnovat procházky se psem, čištění kočičího steliva, kartáčování srsti domácích mazlíčků nebo péči o domácího mazlíčka a jeho krmení.

Hodiny hlídání dětí

Sazba hlídání se může lišit v závislosti na denní době. Mnoho rodičů platí chůvu, která hlídá přes den, o něco více než ti, kteří pracují jen večer. Děti totiž často večer prostě spí a chůva tam musí být jen v případě, že se dítě probudí. Na druhou stranu chůvy, které zůstávají přes půlnoc, aby se staraly o děti, chůvy přes noc, jsou často placeny o něco víc, než je běžná hodinová sazba.

Více dětí

Potřebuje chůva pečovat o více dětí? To může zvýšit sazbu, kterou je chůva placena. To je zjevně spojeno s dodatečnou odpovědností a prací v podobě péče o více dětí.

Věk dětí

Jsou děti ještě malé a potřebují stále velký dozor? Pak je sazba za hlídání běžně vyšší, než když jsou děti o něco starší a potřebují menší dohled. Podstatný rozdíl je totiž v množství práce a zodpovědnosti. Děti, které jsou starší, už zvládnou některé věci samy, například chodit na záchod.

Podívejte se na infografiku níže, abyste viděli, co může chůva na základě těchto faktorů požadovat nad běžnou sazbu.
Kolik zaplatit své chůvičce CZ

Sazba hlídání za hodinu musí být koordinována mezi rodičem a chůvou. Podívejte se na znalosti, zkušenosti a věk chůvy a prodiskutujte další úkoly, za které je chůva zodpovědná. Tímto způsobem můžete sestavit férovou sazbu za hlídání!

Jaká je průměrná sazba za hlídání dětí po celém světě?

Jsou chůvy, které se rozhodnou odjet pracovat jako chůva do zahraničí! Může to být například jako vedlejší zaměstnání při studiu v zahraničí, jako au pair nebo ti, kteří se pro to prostě rozhodnou jako expat. Jsou i rodiče, kteří potřebují hledat chůvy v zahraničí, například při cestování nebo stěhování do jiné země.

Naštěstí můžete svůj profil Babysits snadno použít k vyhledání práce na hlídání dětí a chův v 53 zemích.
Ať už hledáte chůvu v zahraničí, hledáte práci na hlídání dětí v zahraničí, nebo vás prostě jen zajímá, jak se liší celosvětové průměrné sazby hlídání dětí v jednotlivých zemích (na základě 53 zemí, kde působíme), sestavili jsme je pro vás níže.

Obecně platí, že hodinová sazba za hlídání dětí je nejnižší v Kolumbii, Argentině, Jižní Africe a Polsku (od roku 2021). V těchto zemích mohou chůvy očekávat výdělek méně než 5 USD za hodinu.

Ve kterých zemích však chůvy účtují nejvyšší sazby? Některé z nejlépe placených chův na světě jsou ve Švýcarsku, Dánsku, Novém Zélandu a Austrálii. Od roku 2021 by zde chůvy mohly očekávat výdělek blíže 18 dolarům za hodinu nebo více!

Průměrná hodinová sazba hlídání dětí po celém světě

Mějte na paměti, že tyto změny průměrné hodinové mzdy mezi chůvami v různých zemích jsou částečně způsobeny rozdíly v životních nákladech a příjmech mezi zeměmi. Třebaže si chůvy ve Švýcarsku vydělávají nejvíce, průměrné ceny výrobků a služeb jsou tam také vyšší než v některých dalších uvedených zemích.

Join the Babysitting Community!

Sign up for free